Kasvutarina oman kutsumuksen löytämisestä

Leevi Launonen: Nina Åström – Toisin silmin. Aikamedia, 2016. Nid. 218 s.

Kun laulaja on itse sopivasti säröillä, resonoi laulu myös kuulijan sielussa ja saa siellä soimaan tutut tunnot. Tämän ovat monet kokeneet kuunnellessaan Nina Åströmiä ja hänen tulkintojaan muun muassa Hilja Aaltosen lauluista.

Muusikkona monille tutuksi tullut Nina Åström tulee nyt tutummaksi myös kutsumusta kantavana ihmisenä. Kirjassa Nina Åström – Toisin silmin (Aikamedia, 2016) Leevi Launonen on piirtänyt huolellisella käsialalla kuvaa Ninan kasvamisesta muusikoksi ja evankeliumin julistajaksi.

Elämäkerta valottaa kiitettävällä tarkkuudella laulajan uraa musiikin maailmassa, mutta kaiken keskellä lukijalle piirtyy myös kuva hengellisestä etsijästä. Etsijästä ja elämän tarkkailijasta, joka ei tyydy itsestäänselvyyksien toteamiseen vaan pureutuu pintaa syvemmälle varsinkin silloin, kun on kyse elämästä ja uskosta.

Launoselle tarinaansa avannut Nina Åström kunnioittaa aidosti läheisiään ja työtovereitaan, eikä kirjan kerronta näin ollen kurkistele kulisseihin tai mässäile sensaatioilla. Jos tekstissä ajoittain läikähtääkin aavistus laulajan lapsuuteen ja nuoruuteen sijoittuneista kipeistä kokemuksista, jää tarinassa päällimmäiseksi kiitollisuus. Menneisyyden kysymyksiä ei kuitenkaan lakaista keinotekoisesti maton alle, vaan niistä on kehkeytynyt käyttövaraa tämän päivän palvelutyölle.

Merkillepantavaa kirjassa on myös se, ettei Nina Åströmin tarina ole kertomus kääntymyksen kokeneesta entisestä viihdetaiteilijasta, eikä se ole tarina entisestä euroviisulaulajasta. Nuorena löydetty usko ja henkilökohtainen syvä suhde Kristukseen ovat olleet kaiken aikaa kuvassa mukana, ja ne ovat lyöneet leimansa myös Åströmin arvoihin ja valintoihin hänen muusikon urallaan. Kulissien takana kristitty taiteilija on lyönyt painia Kutsujansa kanssa, ja tämä on voittanut.

Herkimmillään Launosen kuvaus löytää Nina Åströmin Kokkolan katua joulun alla tallustavana nuorena tyttönä. Kuvaus tuo laulajan lähemmäksi niitäkin, jotka ovat tähän saakka kuunnelleet häntä vain välimatkan päästä. Kukapa ei voisi samaistua teinitytön syvälliseen pohdintaan siitä, miksi jouluaaton tunnelma on todellisempi ja koskettavampi kuin joulupäivän. Tai miksi odotus on yleensäkin ihanampaa kuin sen täyttyminen?

Nina Åström näyttää itse löytävän suuresta kuulijakunnasta aina yhden yksilön kaipaavat kasvot. Siperian loputtomien tiettömien taipaleiden takaa löytyy tuomiotaan kärsivän lohduttoman narkomaaninaisen kasvot: kyyneleet hylätyn silmissä, suru ja ihmisen ikävä. Ja aina noista kohtaamisista lähtee matkaansa jatkamaan vähän enemmän ihmistä ja evankeliumia ymmärtävä evankelista.

Åströmin pohdinta laajenee pienistä yksityiskohdista suurempiin kokonaisuuksiin: mitä voi yksi ihminen tehdä maailman hädän haastamana?

Kirjan lopussa on liite, jossa Nina Åström vastaa kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Samoin sieltä löytyvät tekstissä käytettyjen vieraskielisten laulujen suomennokset. Liitteisiin mukaan olisi mahtunut hyvin myös diskografia Åströmin äänilevytuotannosta.

Nina Åström – Toisin silmin on kirja, joka sopii oivallisesti lahjaksi ystävälle, joka on ihastunut Åströmin lauluihin. Kirja ei ole ainoastaan artistin kiintoisa elämäkerta vaan tuo vahvasti esiin hänen suurta Kutsujaansa.


Heimo Enbuska


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja