Joulua kohti swingin ja bossa novan rytmein

Rainer Frisk 

Lahjoista parhain

RF-tuotanto 2019

 

Swing on joulumusiikin uusi standardi. Yhä useammassa kotoisassa piparitehtaassa jouluun valmistaudutaan klassisen viihdemusiikin karamelli­soimassa äänimaisemassa.

 

Genreä ovat olleet alun perin luomassa Bing Crosby, Dean Martin ja The Andrews Sisters. Nykymuotoon sen on saatellut suosittu Michael Bublé ja esimerkiksi The Puppini Sisters.

 

Rainer Frisk on valinnut joululevylleen swingin ja bossa novan sävyjä ryyditettynä si­pauksella flamencoa. Tuotanto on Friskin kotistudion ohella tehty Puolassa paikallisten ammattilaisten kanssa, ja loppu­tuloksesta kuulee, että keskieurooppalaisten suhde suomalais­kappaleisiin poik­keaa kotoisesta. Tulos on kuitenkin miellyttävä, ja levyllä pystytään välttämään tietynlainen joulupateettisuus, johon kotoisissa tuotannoissa usein langetaan.

 

Levylle on saatu taidokkaat jousitoteutukset, ja puhaltimet luovat swingin. Myös Friskin oma rakkaus latinalaiseen kitaraan kuuluu levyllä, ja tausta­lauluryhmäkin on paneutunut albumiin riittävällä intensiteetillä.

 

Hengellisen musiikin tekijät tasapainottelevat usein sen kysymyksen kanssa, kuinka paljon perinteisen kristillisen materiaalin rinnalle voi hyvällä mielellä ottaa kevyempää joulu­musiikkia. Frisk tuntuu löytäneen sopivan kokonaisuuden. Tonttujen kanssa ei tanssahdella mutta reen kyytiin hypätään.

 

Puhaltimista osa on ilmeisesti synteettistä perua, mutta ne on kuitenkin osattu miksata tyylikkäästi taustalle lähes korvan ulottumattomiin.

 

Friskin pehmeään baritoniin on tavoiteltu rauhaa ja pyöreyttä. Miksauksessa se olisi saattanut kaivata yläkeskiääniin hieman kirkkautta. Osa kappaleista vaatisi solistille myös selkeämpää kipparin roolia – nyt on välillä sellainen olo, että bändi painaa alla vakaana ja runsaana, ja laulaja täydentelee kokonaisuutta.

 

Kyse saattaa olla tuottaja-Friskin vaatimattomuudesta, ja solisti-Friskiä ei tohdita nostaa pintaan harmoniaa uhkaamaan.

 

Summauksena voidaan sanoa, että Rainer Frisk on löytänyt erinomaisen tavan tuottaa laadukkaita äänitteitä. Arvioijan korvassa parhaimpina raitoina levyltä soivat bossahtava, pohdiskeleva Me käymme joulun viettohon ja hauska rock-kitaroinnin värittämä Marian poikalapsi.

 

Anssi Tiittanen

40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita