Keskiviikko 17. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Otto, Otto

Erilaisia tarinoita yhteisestä uskosta

Juhani Happonen (toim.): Näin Jumala löysi minut. Aikamedia 2019. Nid. 239 sivua.


On tunnettua, että kristinusko alkoi aikoinaan levitä opetuslasten henkilökohtaisten kokemusten ja kertomusten kautta. Ensimmäiset kristityt kokivat olevansa ennen muuta Kristuksen ylösnousemuksen todistajia (Ap.t 2:32). Henkilökohtaiset todistukset ovat olleet myös herätyskristillisyyden tärkeä voimatekijä, vaikka niiden merkitys ja arvostus seurakuntien tilaisuuksissa onkin viime vuosina vähentynyt.  

 

Kuopiolainen eläkkeellä oleva opettaja, freelance-toimittaja ja evankelista Juhani Happonen on oivaltanut todistusten voiman. Hän on koonnut kahdeksantoista vaikuttajan uskoontulotarinat yksien kansien väliin. Happosen ideoima ja toimittama uutuuskirja Näin Jumala löysi minut kuvaa ihmisten yksilöllisiä polkuja elävään uskoon.    

 

Juhani Happonen on vaikuttanut vuosikymmeniä kristillisessä toiminnassa ja mediassa. Erilaisten kohtaamisten kautta hänen ihmissuhdeverkostonsa on laajentunut yli kirkkokuntarajojen. Nyt julkaistu kirja on vain yksi osoitus hänen idearikkaasta ja väsymättömästä työstään evankeliumin levittämiseksi.

 

Jo kirjan nimi tuo uskoontulon tarkasteluun tärkeän ja vapaakristillisessä kielenkäytössä helposti unohtuvan näkökulman: uskon syntyminen ei ole ihmisen omavoimainen suoritus tai ratkaisu vaan Jumalan Hengen työ hänen sisimmässään. Jumala etsii ja löytää ihmisen. 

 

Kahdeksantoista henkilön erilaiset taustat ja elämänpiirit luovat kirjaan monipuolisuutta. Vaikka eri kirkkokuntien jäsenet puhuvat siinä omalla opillisella äänellään, yhteistä heille on elävä, omakohtainen usko. Aidosti kerrotut tarinat puhuttelevat, eikä elämän vaikeuksien kohtaamistakaan peitellä. Teos on käyttökelpoinen kaikille kristityille, joille evankeliumin esillä pitäminen on ensisijaista.

 

Kansikuva viestii raikkaasti kirjan sisällöstä. Tarinoiden kirjoitustyyli ja tekstien laatu vaihtelevat. Osittain se johtunee myös tavasta, jolla aineisto on koottu.

 

Henkilögalleriaan mukaan olisi toivonut nuoria tunnettuja vaikuttajia, jolloin kirja olisi lisännyt kiinnostusta myös uuden sukupolven keskuudessa.   

 

Juhani Happosen mestarillista taitoa rakentaa asialleen näkyvyyttä voi vain ihailla. Vaikka kirjat eivät saa seurakunnissa nykyisin juuri minkäänlaista huomiota, Näin Jumala löysi minut -kirjan julkaisulle järjestettiin kokonainen sunnuntain jumalanpalvelus. Julkaisujuhlan juonsi toimittaja Päivi Happonen. Mukana oli kymmenen tarinansa kirjaan antanutta arvovaltaista henkilöä ja muuta mediaväkeä. Näkyvyydestä kertoo sekin tyylillinen yksityiskohta, että toimittajan oma kuva komeilee poikkeuksellisesti kirjan molemmissa kansissa.  

Happosen toimittama teos Näin Jumala löysi minut on tervetullut lisä maamme evankelioivaan kirjallisuuteen. Kenen tahansa on helppo antaa se uskonasioista kiinnostuneille tuttavilleen. Kirjan kautta Jumala voi tehdä työtään ja löytää laumaansa vielä monia uusia ihmisiä, joilla on sitten taas oma tarinansa kerrottavana.

 

 

 

Leevi LaunonenUUTISET