Bonhoeffer-näytelmä herättää pohtimaan vastuunkantoa

Pappi ja aktivisti Dietrich Bonhoefferia (1906-1945) esittää näytelmässä Marko Itkonen.Kuva: Jari Istolainen
Pappi ja aktivisti Dietrich Bonhoefferia (1906-1945) esittää näytelmässä Marko Itkonen.Kuva: Jari Istolainen
Dietrich Bonhoefferin sanoma muistuttaa meitä siitä, miten helposti käännämme katseemme pois kaikesta pahasta. Koetamme unohtaa maailman epäkohdat, emmekä yritä puuttua niihin ja parantaa tilannetta omalta osaltamme, kiteyttää nimiosan esittäjä Marko Itkonen Bonhoeffer-näytelmän antia.

– Näytelmän myötä tunsin piston myös omassa sydämessäni. Bonhoeffer antoi esimerkin siitä,miten toimia rohkeasti,

Nina Linnovaaran käsikirjoittamassa ja Hanna-Maria Vahalan ohjaamassa näytelmässä seurataan vankilassa olevan Dietrich Boenhoefferin pohdiskeluja. Bonhoeffer (1906–1945) oli saksalainen pappi, joka osallistui toisen maailmansodan aikana vastarintaliikkeen toimintaan. Hänet teloitettiin keskitysleirillä vain vähän ennen sodan päättymistä.

Bonhoeffer tunnetaan marttyyrina, mutta myös teologina, jonka ajaton sanoma on löydetty sukupolvesta toiseen.

Kiinnostusta eri seurakunnissa

Tuoreessa näytelmässä Bonhoefferin vastaroolina on nykyajassa elävä kirjailija-toimittaja Anna, joka on tekemässä kirjaa Bonhoefferista. Näytelmä sai ensi-iltansa 12. helmikuuta Valkeakosken kaupunginteatterissa, jonne sen olivat tilanneet kolme paikallista seurakuntaa: helluntaiseurakunta, vapaaseurakunta ja Kotiseurakunta.

Nina Linnovaaran mukaan näytelmä sai ensi-illan jälkeen runsaasti hyvää palautetta.

– Meillä oli näytöksen jälkeen kahvitilaisuus, jossa oli mahdollisuus keskustella näytelmästä, ja palautetta tuli seuraavinakin päivinä. Näytelmää pidettiin koskettavana, se oli mennyt ihon alle ja tehnyt vahvan vaikutuksen.

– Ihmiset kiittelivät myös sitä, ettei näytelmä antanut valmiita vastauksia, vaan herätti kysymyksiä pohdittavaksi. Yleisön joukossa oli paljon myös sellaisia katsojia, jotka eivät yleensä osallistu seurakuntien tilaisuuksiin, kertoo Linnovaara, joka käsikirjoittamisen ohella esittää kirjailija-toimittaja Annaa.

Kallista vai halpaa armoa

Marko Itkonen toteaa, että Bonhoeffer-näytelmässä on vahva hengellinen sanoma.

– Sitä ei kuitenkaan tuoda esiin tyrkyttävällä tavalla. Ei-uskovakin voi nauttia tästä näytelmästä ja tehdä löytöjä. Ne, jotka ovat uskossa tai jotka ovat muuten hyvin tietoisia Raamatun sanomasta, voivat saada tästä näytelmästä ehkä vielä enemmän irti.

– Armo on yksi Bonhoefferin ja tämän näytelmän suurista teemoista. Itsekin aloin näytelmän myötä pohtimaan tarkemmin armon kysymystä. Onko meillä vaarana ajatella armo halpana, jonkinlaisena itsestäänselvyytenä. Meidän täytyisi pitää armo kalliina, elämän suurimpana lahjana.

Bonhoeffer-näytelmän Hyvyyden voiman ihmeellisen suojaan nimi tulee virrestä, joka on tehty Bonhoefferin vankilassa kirjoittamasta, kihlatulle osoitetusta runosta. Bonhoefferin repliikeissä hyödynnetään hänen omaa tekstiään, mutta dramatisoituna. Näytelmää aiotaan esittää jatkossa eri puolilla Suomea kysynnän mukaan.


Juhana Unkuri

www.facebook.com/hyvyydenvoiman


40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja