Arviot: Silmiä avaava teos aikamme mätäpaiseesta

Merja Saarni (toim.): Orjuus tänään – Näkökulmia ihmiskauppaan. Aikamedia, 2016. Sid. 160 sivua.

Merja Saarni on toimittamallaan teoksella lähtenyt purjehtimaan vähäisesti kolutuille väylille. Ainakaan kristillisellä kentällä ei tässä aihepiirissä ole tungosta esiintynyt. Siksi kyseessä on tervetullut ja tarpeellinen teos.

Ihmiskaupan uhreja arvellaan olevan yli 20 miljoonaa. Moderni orjuuden muoto on työntänyt lonkeroitaan joka puolelle maailmaa. Merja Saarni törmäsi ilmiöön toimiessaan puolisonsa kanssa lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan lähettinä Kambodzhassa. On erinomaista, että hän on jakanut huolensa kirjassaan, joka muodostaa tasapainoisen kokonaisuuden. Merja Saarnin ohella yksitoista kirjoittajaa tarjoilee kokemuksiaan ja näkökulmiaan vaikeasta aiheesta.

Ihmiskauppa on vaarassa jäädä seurakuntien ja uskovien keskellä jotenkuten tiedostettunakin ilmiöksi, josta on vaikea saada kunnollista otetta. Siihen liittyy kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, joka katteettomilla lupauksilla kietoo verkostoonsa köyhissä oloissa eläviä mutta paremmasta tulevaisuudesta haaveilevia ihmisiä. Hyväksikäyttö, alistaminen ja pakottaminen ovat keinoja, joilla ihmisiä kahlitaan pakkotyöhön ja prostituutioon. Sari Essayah toteaa artikkelissaan ihmiskaupan olevan aikamme vakavimpia ihmisoikeusongelmia.

Aiheen käsittelyn monipuolisuus on kirjan vahvuus. Syntyy kuva ilmiöstä Suomessa ja laajemmin maailmassa. Lukijalle tarjoillaan sekä poliittinen että juridinen perspektiivi. Koskettavasti avautuu uhrin näkökulma: se, kuinka ihmiskauppa vahingoittaa, ja miten moniulotteisia nämä negatiiviset vaikutukset ovat. Kirja ei jää kylmien faktojen esittämisen asteelle vaan hakee vastauksia ongelmiin esitellen joukon käytännön toimijoita. Hengellisen avun merkitys ei jää piiloon. Nancy Raatz kertoo prostituoitujen elämänmuutoksesta, jossa tavoitteena on ruumiin, sielun ja hengen kokonaisvaltainen parantuminen. Hän sanoo paranemisprosessin etenevän, kun he alkavat ymmärtää Kristuksen rakkautta ja tunnistavat sen henkilökohtaisesti: ”Tämä tapahtuu kun he alkavat tuntea, luottaa ja sitoutua Kristukseen, vastustaa pakottamista, kasvaa ihmisenä ja itsenäistyä.”

Jotta aikamme orjuus poistuisi, pitäisi löytyä uusia Wilberforce-sieluja ja uskoontulleita orjakauppias Newtoneita, jotka omasta elämänkokemuksestaan käsin voivat kirjoittaa lauluja ihmeellisestä armosta, joka on muuttanut heidän sydämensä. Uskon tämän kirjan saavan aikaan sen suuntaista liikettä.

Helluntailiike on tunnistanut ihmiskaupan ongelman. Siitä on kirjassa esimerkkejä, vaikka siinä lähestytään aihetta laaja-alaisesti erityisemmin alleviivaamatta helluntailaisuutta. Yksi kirja ei toki voi kattaa koko maailmaa. Vaikuttavimpia esimerkkejä helluntailaisten työstä aikanamme on Assemblies of God -seurakuntien Intian kampanja ”Stop Sex Slavery in India”.

Merja Saarnin teos kelpaa pohdintojen pohjaksi ja suunnannäyttäjäksi poliittisille päättäjille, seurakunnille, lähetystyöntekijöille, järjestöille, oppilaitoksille ja kenelle tahansa, joka haluaa pitää silmänsä auki ja tehdä jotain modernissa orjuudessa kärsivien hyväksi.


Arto Hämäläinen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja