Arviot: Näkökulmia vallankumoukselliseen armoon

Lee Strobel: Tapaus armo. Aikamedia, 2016. Sid. 238 s.
Lee Strobel: Tapaus armo. Aikamedia, 2016. Sid. 238 s.
Lee Strobel on yhdysvaltalainen kirjailija ja kristillinen apologeetikko. Hän on ammatiltaan juristi ja tehnyt myös toimittajan töitä. Hengellisen työn kannuksensa Strobel on hankkinut Willow Creek Association -seurakunnan pastorin Billy Hybelsin ja Saddleback Valley Community Church in Lake Forest -kirkon perustajan Rick Warrenin työtoveruudessa.

Lee Strobelin edellinen menestyskirja Tapaus Kristus (Aikamedia, 2005) käsitteli ammattimaisella tarkkuudella tehtyä apologeettista tutkimusta, jossa kirjailija otti kriittisesti luupin alle Jeesuksen historialliset dokumentit ja todistusaineistot. Strobelin halu kaivautua Raamatun sanoman juurille perustui hänen vaimonsa Leslien kääntymykseen, joka vei ateistimiehen ankaraan katsomukselliseen kriisiin. Mutta epäilijän kirjoittamasta kirjasta tulikin menestysteos, kun vannoutunut ateisti löysi Jeesuksen.

Strobelin uusi kirja Tapaus armo (Aikamedia, 2016) on kädessä mukavan tuntuinen, ja myös kannen kuva herättää odotuksia. Tuoteselosteesta puuttuu kirjan alkuperäinen englanninkielinen nimi The Case for Grace. Sisällysluettelo on selkeä, ja jokaisen lukukappaleen alkuun sijoitettu jonkin tunnetun henkilön anekdootti avaa mukavasti tietä luvun aiheeseen.

Esipuheessaan Strobel paljastaa korttinsa: ”Tämä ei ole tietokirja armosta. Tämä on kokoelma kertomuksia, jotka osoittavat, kuinka Jumala voi vallankumouksellisella tavalla muuttaa ihmisen elämän kulun.” Teos puhuu siis Jumalan armosta erilaisten ihmisten elämänkohtaloiden kautta. Kirjassa on yhteensä kahdeksan kiintoisaa tarinaa.

Kirjailija-juristi ei säästele itseään vaan ottaa ensimmäiseksi kuvauksen kohteeksi oman persoonansa, avaten lukijalle elämänsä kipeimmän tragedian matkalla armon löytämiseen. Hän matkustaa teoksessaan tapaamaan hyvin erilaisia ihmisiä ja kirjoittaa heidän tarinansa muistiin haastattelujen muodossa. Ammattitoimittajana Strobel onnistuu tässä erinomaisesti. Välikysymykset eivät toista itseään vaan sulautuvat huomaamatta sujuvaksi kahden ihmisen väliseksi dialogiksi. Lee Strobel asettuu nöyrästi oppipojan asemaan ja saa haastateltavilta apua myös omiin kipuihinsa.

Jo kirjan ensimmäinen tarina on henkeäsalpaava lukukokemus korealaisesta orpolapsesta,  Stephanie Fastista. Tämän nyt jo aikuisen naisen elämä on vertaansa vailla oleva selviytymistarina, joka avaa näkymän armon ihmeelliseen maailmaan. Orpotytön kertomusta seuraavat huumeiden vangin, professorin, pyövelin, kodittoman, pastorin ja tuhlaajapojan tarinat, jotka avaavat kukin uudella ja tuoreella tavalla näkymiä Jumalan armon käsittämiseen.

Strobel käsittelee kirjassaan myös islamin, buddhalaisuuden, Jehovan todistajien ja mormonien täysin kristinuskosta eroavaa armokäsitystä. Opetus ei ole jäykkää teologiaa, vaan Jumalan armon salaperäinen verho alkaa avautua haastateltavien kertomusten kautta. Strobel marssittaa kuvauksissaan esiin ääripäitä, kuten uskoontulokertomuksissa tavataan tehdä, mutta nyt esillä ovat erilaisten ihmisten kokemukset Jumalan armosta. Lopuksi Srobel palaa vielä omaan tragediaansa ja siihen, kuinka hän löysi sen keskellä armon. Kirjailija luo tuoreesta näkökulmasta syvällisen katsauksen armoon tavalla, joka ei jätä lukijaansa kylmäksi. Siksi se sopii myös jokaisen armoa janoavan käteen.

Teologisesti arvioiden kirja ei ehkä täysin ruoki vaativaa lukijaa, ja valitettavasti siihen on livahtanut myös muutama painovirhe. Mutta itse tulin kyllä ihan kylläiseksi tämän teoksen armollisesta lukukokemuksesta. Suosittelen.


Kari Honkanen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja