Terapeutti Elli Meklin: ”Nyt on miesten vuoro”

Miehellä on valtavan tärkeä rooli niin puolisona kuin isänä, mutta vaatimusten sijaan miehet tarvitsevat armollisuutta ja vuorovaikutustaitoja, pari- ja perheterapeutti Elli Meklin korostaa. (Nelly Tulimäki)
Miehellä on valtavan tärkeä rooli niin puolisona kuin isänä, mutta vaatimusten sijaan miehet tarvitsevat armollisuutta ja vuorovaikutustaitoja, pari- ja perheterapeutti Elli Meklin korostaa. (Nelly Tulimäki)

24.10.2023 | Anniina Jakonen


Miksi pitää tehdä erikseen kirja miehille? 

Pari- ja perheterapeutti Elli Meklinin edessä seisovan miehen kysymys oli aito ja vilpitön. Meklin oli puhujavieraana erään seurakunnan tilaisuudessa, ja hän oli juuri kertonut marraskuussa ilmestyvästä uutuuskirjastaan Toivon päivityksiä – miesten vuoro (Aikamedia, 2023). Viime keväänä, äitienpäivän alla, Mekliniltä julkaistiin ajatelmia ja aforismeja sisältävä teos Toivon päivityksiä (Aikamedia, 2023). Nyt ilmestyvä, erityisesti miehille suunnattu kirja olisi sen aisapari. Osa sisällöstä on samaa, osa uutta.

 

 

      "Miesten maailma on täynnä paineita ja odotuksia. "

 

Niin. Kun työelämässä, seurakunnissa ja koko yhteiskunnassamme on pitkään ajettu tasa-arvoa ja tasavertaisuutta, syystäkin, eikö kirjojen suuntaaminen erikseen naisille ja miehille ole vähän old school, menneen talven lumia? 

– Päinvastoin. Olen pitkään katsellut terapiahuoneen näköalapaikaltani maisemaa miesten maailmaan, joka on täynnä monenlaisia paineita ja odotuksia. Haluaisin kysyä, ovatko miehet tulleet yhteiskuntamme tasavertaistumismurroksessa riittävästi kuulluiksi. Onko heillä sisäisiä välineitä tähän kaikkeen? Osaavatko he sanoittaa tuntemuksiaan? 

Tällä Meklin viittaa muun muassa muutokseen, että nykymiehen odotetaan kantavan vastuuta esimerkiksi kodista ja perheestä vahvemmin kuin miesten aiempina vuosikymmeninä. 

– Uudenlaisten roolien yhteensovittamisen haaste näkyy pariterapiassa usein, kuten myös haasteet tunne- ja vuorovaikutustaidoissa.

 

 

     "Olen nähnyt muutoksia, kun mies on oppinut sanoittamaan sisintään."

 

Hengellisessä mielessä miehen myös odotetaan olevan perheensä pää, kenties aktiivinen toimija seurakunnassa ja kaikin tavoin kelpo aviomies, joka rakastaa vaimoaan niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta. Ei kovin matalat kriteerit. 

– Monella miehellä uupumus ja riittämättömyys kummittelevat koko ajan kintereillä. On oltava kaikille kaikkea, vaikka tuntuisi kuinka pahalta. Tämä näkyy miehen stressireaktiona eli vetäytymisenä tai ärtymyksenä, mikä taas kuormittaa valtavasti perhesuhteita ja rikkoo avioliittoja. 

– Minulla on herännyt huoli miehistä, ja haluan nostaa esille tätä tematiikkaa. Olen myös nähnyt pariterapiassa paljon positiivisia muutoksia, kun mies on oppinut tunnistamaan ja sanoittamaan sisintään. 

 

Juuri siksi Meklinistä on tuntunut etuoikeutetulta ja tärkeältä saada sanoittaa miesten elämää armollisten ajatelmien kautta. Kirjan teemat kietoutuvat muun muassa miehuuteen, ihmissuhteisiin, sisäiseen elämään, kotiin ja jaksamiseen. Myös tunteiden osoittaminen, puhuminen, jatkuva suorittaminen ja elämä naisen kanssa ovat keskiössä. Meklin toivookin, että myös naiset löytäisivät mieskirjan äärelle ja ymmärtäisivät sen kautta miestensä kohtaamia haasteita sekä parisuhteen dynamiikkaa paremmin. 

– Olen halunnut kirjoittaa tämän kirjan miehille rohkaisuksi ja naisille sydämen avartumiseksi. Samalla olen hiljaa rukoillut, että osaisimme kaikki kuunnella myös miesten sisintä ja että tekstien kautta mies löytäisi tukea ja oivalluksia omaan elämäänsä, Meklin summaa. 

 

Anniina Jakonen 




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja