"Raamattukoulussa opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun

Suomessa toimii useita raamattu- ja opetuslapseuskouluja. IK-opistolla on toimipisteet Keuruulla ja Helsingissä ja myös YWAMilla (Missionuoret) keskuksia eri puolilla maata. Kuvassa nuoret ylistävät Jumalaa Tulisielukoulussa Tampereella.
Suomessa toimii useita raamattu- ja opetuslapseuskouluja. IK-opistolla on toimipisteet Keuruulla ja Helsingissä ja myös YWAMilla (Missionuoret) keskuksia eri puolilla maata. Kuvassa nuoret ylistävät Jumalaa Tulisielukoulussa Tampereella.

On varhainen aamu, ja seinäjokinen Aki Peltonen, 30, istuu metrossa. Vuotta aikaisemmin hän ei olisi voinut aavistaakaan, mihin suuntaan elämä vie. Nyt Peltonen matkustaa kohti Itä-Helsinkiä. Hän on yksi raamattukoulua käyvistä suomalaisista nuorista aikuisista.

 

Osalle nuorista raamattukoulu on paikka, jonne lähdetään viettämään välivuotta, jos opiskelupaikka ei yhteishaussa aukea. Jollakin taas tietty raamattukoulu on ollut tähtäimessä jo pidempään.

 

Kun ajatus opiskelujen aloittamisesta syntyi, Peltonen mietti viikon. Sitten hän toimi. Opiskelu tarkoitti muuttoa Helsinkiin. Hän suunnitteli suorittavansa yhden lukukauden IK-opiston CORE 1 -linjaa, mutta suunnitelma venyi koko vuoden mittaiseksi.

 

– Uudistuin uskossa joitakin kuukausia ennen koulun alkua, ja elämä oli aika haasteellista siinä vaiheessa. Onneksi pääsin tuohon kouluun!

IK-opiston Helsingin yksikkö sijaitsee Roihupellon teollisuusalueella Fida Internationalin tiloissa. Joka aamu luokassa rukoillaan. Silloin Aki Peltonen tuntee olonsa erityisen siunatuksi.

 

– Opiskelujen aikana usko vahvistui päivä päivältä. Pääsin opettelemaan Jumalaan luottamista ja Raamatun tulkintaa. Tuntui etuoikeutetulta saada opiskella jotakin, mikä on tärkeää.

 

 

Tamperelaisen Tulisielukoulun aamu alkaa sillä, että opiskelijat vetäytyvät yksinäisyyteen viettämään aikaa Jumalan kanssa. Samalla koulun henkilökunta kokoontuu yhteen, ylistää ja rukoilee sekä palaveeraa. Koulu on yksi Vapaakirkon Suomen teologisen opiston linjoista.

 

Harjavaltalaisen Eero Peuraniemen, 24, nauru kuuluu kauas. Hän kävelee luokassa opiskelukaverinsa neulomissa villasukissa, joissa on raamattukoulun logo.

 

Tulisielukoulu on opetuslapseuskoulu, ja sen pääpaino on henkilökohtaisen jumalasuhteen syventämisessä. Peuraniemi hakeutui opiskelemaan nimenomaan, koska kaipasi syvemmälle Jeesukseen. Hänellä oli päävastuu seurakuntansa nuorisotyöstä, ja ajanjakso, jona syventyä Raamattuun, tuli hyvään aikaan.

 

– Pidin opetuslapseuskoulua hyvänä pohjana jatko-opinnoille pastorin tutkintoa kohti, Peuraniemi kertoo.

 

– Koulun aikana sain uusia ihmissuhteita, joissa voin jakaa hengellistä elämää, ja opin priorisoimaan Jumalalle annettua aikaa.

Tulisielukoulun opiskelijat asuvat kerrossängyissä luokan viereisissä majoitustiloissa. Huoneet ovat kuin ehostettu versio varuskuntien tuvista. Yhteisöelämä on olennainen osa koulua, ja sitä kautta tapahtuva luonteen kasvu on osa pakettia, johon opiskelijat sitoutuvat. Yhteys onkin iso syy siihen, miksi nuoret hakeutuvat opetuslapseuskouluun.

 

 

Samantyyppistä yhteisöä rakentaa YWAM (Missionuoret). Heillä on Suomessa useita keskuksia, ja jokaisessa asuu vakituista henkilökuntaa. YWAM on levittäytynyt maailman jokaiseen kolkkaan, ja myös Helsingin keskustasta löytyy yksi keskus. Henkilökunta ja opiskelijat asuvat entisessä vanhainkodissa, jonne on synnytetty yhteisö.

 

Sara Tonteri, 21, on kotoisin Pohjanmaalta mutta asuu nyt Helsingissä. Hän toimii opetuslapseuskoulun henkilökunnassa. Tonteri lähti opetuslapseuskouluun syksyllä 2017, sillä oli kiinnostunut lähetystyöstä. Koulu oli irtiotto kiireisestä arjesta. Vuoden kuluttua hän palasi takaisin, tällä kertaa henkilökuntaan.

 

– Raamattukoulussa opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä, ymmärsin lisää kutsumuksestani ja näin Jumalan toimivan elämässäni sekä sen kautta.

 

YWAM rohkaisee erityisesti nuoria lähtemään lähetystyöhön sinne, minne Jumala kutsuu. Liikkeen leviämisen salaisuus onkin henkilökunnan halu vastata ”kyllä” Jumalan kutsuun ja sitoutua työskentelemään kannatusrenkaan varassa tai työllistäen itsensä muualla. Ensimmäinen porras lähetystyöhön on opetuslapseuskoulu (DTS). Niitä pyörii kaikissa maanosissa, ja ne vetävät nuoria vuosikymmenestä toiseen. Lähetyskutsu ei ole vanhentunut, vaan uusi sukupolvi syttyy sille edelleen.

 

 

Aki Peltonen ei olisi osannut vuotta ennen opiskelujen alkua kuvitellakaan, että tuhlaisi aikaansa maksamalla Raamatun opiskelusta. Nyt hänen näkemyksensä on päinvastainen.

 

– Olen huomannut, että on aivan eri asia käydä kerran viikossa seurakunnan tilaisuudessa kuin osallistua päivittäin Raamattua selittävään opetukseen. Suosittelen samaa jokaiselle, jolla asia vähänkin pilkahtaa mielessä.

 

CORE 1 -linjalla on tullut paljon uutta asiaa, ja se vaatii pureskelua. Myös yhdessä kasvaminen oli hieno kokemus.

 

– Nyt olen sitä mieltä, että Raamatun opiskelu on jokaisen uskovan perusjuttu, Peltonen virnistää.

 

IK-opistolla toimii myös Follow-opetuslapseuskoulu, jonka päätteeksi opiskelijat lähtevät muiden opetuslapseuskoulujen tavoin aktioon. Se on tärkeä osa oppimisprosessia. Joku onkin sanonut, että yksi aktio muuttaa elämää enemmän kuin vuoden nuortenillat. Saman tekee raamattukoulu, jonne kymmenet uudet suomalaiset nuoret taas syksyllä hakeutuvat – kasvamaan, muuttumaan ja innostumaan.

 

 

Henna Saarinen




24/2020

UutisetOn varhainen aamu, ja seinäjokinen Aki Peltonen, 30, istuu metrossa. Vuotta aikaisemmin hän ei olisi voinut aavistaakaan, mihin suuntaan elämä vie. Nyt Peltonen matkustaa kohti Itä-Helsinkiä...
On varhainen aamu, ja seinäjokinen Aki Peltonen, 30, istuu metrossa. Vuotta aikaisemmin hän ei olisi voinut aavistaakaan, mihin suuntaan elämä vie. Nyt Peltonen matkustaa kohti Itä-Helsinkiä...
MuutSuomalainen lähetyshistoria täynnä esimerkkejä näyn valtaamista miehistä ja naisista. Monet heistä ovat tehneet historiaa, jonka hedelmää saamme tänä päivänä niittää. Tällaisia ovat muun muassa lä...
UutisetKysymykset avioerosta ja uudelleen avioitumisesta ovat nousseet hyvin käytännönläheiseksi kysymykseksi myös helluntaiseurakunnissa, kun avioerojen määrä on kasvanut suhteellisesti solmittujen avio...
UutisetNina Åströmin uusi konserttitaltiointi tulee kuunneltavaksi verkossa. Taltiointi tehdään 13. kesäkuuta Keravalla. Se tulee saataville suomeksi ja englanniksi.


Nina Åström on laula...
UutisetKertomusten sisällöt lastenraamatuissa vastaavat Raamatun sisältöjä pääsääntöisesti hyvin. Poikkeuksia tästä esiintyy kuitenkin esimerkiksi pienille lapsille suunnatuissa typistetyissä kertomuksis...
KolumniVuosia sitten sain lahjaksi venäjänkielisen kalenterin, jonka kannessa oli venäläisten pastorien kuvia. Kaikki kuvatut olivat palvelleet aikoinaan Neuvostoliiton maanalais...
PääkirjoitusValmistaudumme henkisesti palaamaan uuteen normaaliin. Samalla ymmärrämme, ettei maailma tule toipumaan koronasta kovinkaan nopeasti. Odotamme, että vapaus koittaa, mutta samalla va...
UutisetSeksistä ja seksuaalisuudesta ei juurikaan puhuta seurakunnissa. Ja jos puhutaankin, aihetta lähestytään useimmiten kieltojen ja varoitusten kautta, joita ei edes perustella. Tällaiseen johto...
MielipideKokeneen seksuaalineuvojan Pia Rendicin hienon tietokirjan yliampuva nimeke lyö poskelle heti kannessa. Miltä tuntuisi lukea keittokirjaa, jonka nimenä olisi Taivaallisen hyvää ruok...
UutisetJemenissä on käyty viiden vuoden ajan sisällissotaa, jossa toisiaan vastaan taistelevat Saudi-Arabian tukemat Jemenin hallituksen joukot ja huthikapinalliset. Jemenissä on maailman pahin humanitaa...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja